tirsdag 28. juni 2011

Hengepil

I april 2011


Hengepilen vår var en gang en gren på min Svigermor sin hengepil. Etter flere år i potte på hennes veranda, og en tøff vinter som nesten tok knekken på den, kom den i jorda her i fjor høst. Hovedstammen har vi måttet klippe av, for ven var helt død, og en del andre grener har blitt klipt av nå i våres for å få den til å få litt fasong.


Det vi håper på nå er at den øverste grenen kanskje kan ta over som stamme. Er det mulig? Eller vil vi bare ha ett lite hengepil-busk i all tid?
Planen er å skulle hjelpe den litt med å rette seg opp, for stammen er ganske krokete. Og i samme slengen tenkte vi det kanskje gikk ann å vinkle litt på den øverste grenen.








I juni 2011



Kan du noe om piltrær?

Vet du om den kan bli høy selv om vi måtte klippe av toppen?


En ting er i alle fall sikkert,
og det er at pila har vokst masse i våres.
Den øverste grenen var like lang som armen min.


Finnes det noen gode triks for å få pila til å trives aller best?
Eller tåler den det meste?


Noe jeg kan gjøre for at den kommende vintern ikke skal ta knekken på alle de nye grenene?
En ting er at en noen grener på ett stort tre ikke klarer seg. Det syns jo nesten ikke. Men treet her er jo så lite at det kommer til å synes veldig godt.

mandag 27. juni 2011

Zoomer inn

I april måtte jeg legge meg ned på kne mens vi var ute på en liten tur. 
Denne lille krabaten skinte så flott oppover.


Jeg zoomet inn så godt jeg bare kunne, 
men fikk nok ikke med like mye farge og glans som jeg hadde ønsket. 

Håper på å få lært meg hvordan jeg skal få med alle de flotte fargene fra sånne små kryp, eller andre små detaljer.

Petunia har Mandagstema for siste gang før sommeren. Inne hos henne vil du finne flere bilder hvor hun og andre har zoomet set inn.


søndag 26. juni 2011

Peoner i blomst



 Peonene her er i blomst nå!


Hva akuratt disse peonene heter vet jeg ikke, kanskje du vet? 
De bare kom opp i våres :)
De er en ordentig god fargeklatt i vår ellers så grønne hage.


Denne hadde brukket stengelen sin og måtte desverre ta turen inn på kjøkkenbordet :)

Blomstene er ordentlig store og tunge, så noen av dem tipper rett og slett ned i bakken, noen av dem knekker stengelen på vei ned. Men det går bra. 
Da bare klipper vi dem og setter dem i vase inne :)

fredag 24. juni 2011

Vrihasselen vår


Etter at vi hadde kjøpt huset i fjor sommer fant vi raskt ut at vi hadde lyst på en Hengepil i hagen og en Vrihassel.

Hengepil sa svigermor at vi kunne få av henne. Hun hadde en i en krukke på verandaen sin som var en avlegger fra den hun har i hagen sin. Den kommer jeg tilbake til i ett eget innlegg, for den har vokst så masse!






Vrihasselen tittet vi etter på hagesenterene i høst. Men endte opp med ikke å kjøpe da fordi vi ikke heeelt visste hvor vi skulle sette den. Hagen vår kommer til å ta lang tid å bygge opp, for det var så godt som ingen ting her da vi flyttet inn for ett knapt år siden.

På min første tur til vårt nærmeste gartneri fant jeg Vrihasselen som skulle få bo i hagen vår. Jeg syns den var ganske høy, og til en fin pris i forhold til hva jeg hadde sett i butikkene til de store "hage"kjedene. Så da måtte jeg bare ha den, uten å tenke på om det var plass til den i bagasjerommet på bilen...men det gikk heldigvis akuratt siden vi har stort bagasjerom.

I hagen har Vrihasselen fått plass rett innenfor ett område det er sådd plen på nå i våres, så jorda der har inneholdt masse kompostjord. Den har også fått rikelig med vann siden den nye plenen (eller frøene som skulle bli til gress) har krevet god vanning. Jeg vet ikke om mye næringsrik jord og godt med vann har ført til den gode veksten, eller om det er vanlig, men jeg trodde Vrihassel skulle vokse veldig tregt.

Her kan dere se de lange nye skuddene.

             


Lurer på om de bør klippes for at det ikke bare skal bli masse langt og tynt på den? Eller blir det ikke det?
Vi ønsker å hjelpe den til å bli mer ett tre enn en busk. Noen som er gode på hvordan vi skal gjøre det? Er det kanskje en fin bok som viser beskjæring av vrihassel? og "oppbinding" - har tenkt at det kanskje er greit å sette strikker e.l. rundt stammene for å lede den oppover. Håper jo på at stammen skal bli sterk nok til å holde seg selv når den blir maxhøyden sin, som jeg mener var 3meter.

onsdag 8. juni 2011

Mai - Året i bilder - 2011

Mai



For å representere mai ble det denne flotte pinseliljen, med litt besøk.

Mai måned har i år vært en eneste stor oppdagelsesferd i hagen. Hele tiden har det dukket opp nye blomster og planter.

Vil du se hva andre har valgt ut til sitt mai bilde? 
Da kan du ta turen til Petunia.

tirsdag 7. juni 2011

Hverdagssnop

Hva finner du frem når du skal kose deg litt i hverdagen?


Sukkerbomber av ulike typer syns jeg selv det er veldig lett å ty til om man er litt sliten på kvelden, eller litt småsulten før middag. 
Heldigvis er frukten vi har ofte fristende, så det ikke blir godteri så mange flere dagene enn lørdager. 
Smoothie er ett annet alternativ som jeg liker godt om det er en litt varm dag og man er fysen på noe midt på dagen. 
Grønn salat er utrolig godt. Men det er sjelden det blir det utenom de dagene vi har rester fra middagen desverre.


Hjemmelagde grove knekkebrød er ett fint hverdagssnop :) Det er i alle fall det det blir brukt som her i huset. Nå var det evigheter siden vi hadde laget det sist, men etter en tur innom svigers fikk ungene virkelig smaken på dette. Det er ikke bare knekkebrød ungene da vil ha, de vil ha med geitost, ekte geitost. Vi fikk med oss geitosten bestemor til barna hadde. Ekte geitost laget bare på geitemelk. 




Om man skal holde ett kosthold med lite karbohydrater er disse knekkebrødene veldig gunstige med 10,2g karbohydrater pr 100g.
Til sammenligning har Rugsprø 60g-, Husmann 66g- og  Fiber balance 48g  karbohydrat pr 100g
Men det har ikke like mye protein eller kostfiber som de fleste andre. 
Dette knekkebrødet har mer fett - sunt fett.



Jeg er ingen ekspert på lav karbo diett, men har hørt fra flere som går på lav karbo at sånne hjemmelagde knekkebrød som dette er bra.




Oppskriften på knekkebrødene er:



2dl grovt rugmel
2dl store havregryn
2dl kruskakli
2dl havrekli
2dl solsikkekjerner
2dl sesamfrø
2dl linfrø
2ts salt
8dl vann

- Bland alt
- Fordel på 3 plater med slikkepott
- I varmluft på 160 grader settes alle brettene inn på likt
- Etter 10 min tas brettene ut for å rute opp knekkebrødene
- Total steketid ca 1 time på 160grader (3-4 ganger åpner du ovnen for å slippe ut damp)

Er noen av knekkebrødene litt mye legger du dem på rist og setter dem inn i ovnen igjen til du syns de er ferdige.

mandag 6. juni 2011

Grønn hverdag

Grønn hverdag er mandagstema hos Petunia denne mandagen. 

For meg betyr grønn hverdag flere ting om dagen. Jeg er mye ute i hagen, graver i jorda, ser hvilke spennende planter som titter frem og prøver å lære litt om dem, samtidig som jeg prøver å se hvordan jeg ønsker at hagen skal bli til slutt....sånn en gang i fremtiden. Det meste av hagen vår har for litt siden vært en ubrukt del av ett jorde, så det er veldig lite å jobbe ut ifra. 

Litt hage og huset. Her prøver vi å jobbe frem litt gress i skråningene.
(har bare limt sammen to bilder her, så derfor det ikke ser heeelt rett ut ;) men det er bare litt høyde som ble feil).

 

Samtidig er grønn hverdag for meg å kildesortere. Helt siden jeg gikk på skolen og vi skulle skylle og brette melkekartonger har dette vært viktig for meg. Ett lite bidrag fra meg for å være grei mot miljøet. 

Vi sorterer restavfall, matavfall, papp og papir, plast, glass og metall, og spesialavfall. Så når vi har besøk som ikke helt vet hvor de forskjellige søppelbøttene er så må de rundt på en liten oppdagelsestur. 
Restavfall, papp og papir, og matavfall står under vasken på kjøkkenet. 
Batterier og lyspærer i en boks i skapet over komfyren. 
Glass og metall, og plast i boden i gangen. 

For oss er det rutine å sortere så mange ting, men ser og hører at det er flere (som ikke er vant til å sortere så mange ulike ting) som syns det virker litt hysterisk. Men som jeg sa i ett tidligere innlegg, jeg er en Snill Pike som Pernille Sørensen snakker om i sin forestilling Snill Pike, så jeg kan ikke annet enn å sortere :) Og dette trives jeg med. 


Inne hos Petunia kan du få se hva hun og andre tenker på når de hører Grønn Hverdag.


søndag 5. juni 2011

Dugnad og litt til

I år fant vi, sambo og meg, at vi ville ønske oss dugnadsarbeid i bursdagsgave. Det er kjempetrivelig og vi setter veldig stor pris på det. Desverre passet ikke helgen vi satt opp for så mange, men av de som kom fikk vi masse god hjelp. Vi har hatt masse tømmerstokker liggende i forskjellige hauger og alle disse ble delt opp i 30cm ca. Så nå er det "bare" å kløyve og stable det igjen. Men den jobben er mye enklere å skulle ta litt nå og litt da. Jeg syns det ser ut som veldig mye mindre på bildet enn hva det er når man ser det "live".



Tilbygget, gangen vår, som ble satt opp i høst har stått umalt hele vinteren. Vi fikk børsta det før dugnaden så vi fikk hjelp til å grunne det med visir på dugnaden. Om det er noen som er like grønne på maling av hus som meg kan jeg opplyse om at visir er en grunning som skal gjøre at det ikke kommer sopp i plankene (det er i alle fall sånn jeg har forstått det). Glemte desverre helt bort å finne frem kamera under dugnaden.






Søndag kveld, etter at ungene hadde sovnet fikk vi malt alt som skal males på langveggen. Vegger, takbjelker....alt man kan se på langveggen liksom.

Så jeg er veldig fornøyd med alt som har blitt gjort denne helgen. Helt fantastisk. Spessielt morsomt er det jo å få male med farge. Etter to planker var jeg super fornøyd med hvordan det så ut. Jeg ble ordentlig gira og måtte rope på sambo for å vise, selv om han egentlig var opptatt med noe annet akuratt da.

Håper flere har hatt en god helg :)





Også glemte jeg jo helt å nevne at det var noen vinduer som ble rene og fine i tillegg til at det ble pusset litt på gulvet til det rommet vi pusser opp :)

lørdag 4. juni 2011

En gul overraskelse

En gul overraskelse kom frem her i dag. 


Jeg har liksom ventet meg en daglilje, for det er det flere som har sagt at de kanskje tror det kan være. Men etter å ha sett på bloggen Drømmefangeren i Helenes Hage lurer jeg på om det er en Iris? 

Bladene er heeelt flate. De er så flate at jeg har tvilt på om det noen gang kommer til å komme noen blomst opp innimellom der. 
På hver stilk er det 3 knopper.


Etter å ha søkt litt og sett på noen bilder lurer jeg på om det kan være en sverdiris?

Vet du hva det er?

fredag 3. juni 2011

Hos barnigjen har Give Away

Hos barnigjen er det nå lagt ut en Give Away. 
Det blir trukket ut 3 vinnere som hver får en pakke med flotte stoffer. 

Kunne du også tenke deg å være med i trekningen av disse pakkene?

Hun som driver bloggen har også en nettbutikk med masse stilige klær som hun syr og strikker selv. 
Det meste av det er til barn.
Ta en titt på http://www.barnigjen.no/

Ny header

Med den første sommermåneden kom også en ny header. 
Også ble det litt fargeendringer her inne.

Håper det faller i smak hos dere som titter innom :)

Himmelsk #38

Her har vi virkelig fått smake på sommeren nå. 



Gradestokken har gått en fint stykke over 20 de siste dagene, 
så det har blitt mye vann, juice og smoothie, også litt is da.
Også prøver vi å lokke barna til å leke litt i skyggen, 
f.eks. med tegnesaker :)


Inne hos petunia finner du mange flere himmelske bilder!

torsdag 2. juni 2011

Frøken Dobbel

Det er missekåringMoseplassen.
I kategorien Lilla stiller min lilla Iris - Frøken Dobbel


Frøken Dobbel står sammen med en stor familie. 
Navnet har hun fått siden det kommer enda en blomst på samme stilken.
Familien er så stor at jeg tenker på å dele den litt opp når årets blomstring er over.

Ønsker du at Frøken Dobbel skal komme seg til finalen må du inn på Moseplassen og stemme på henne fra 15. - 18.juni.